Spel är något som många främst tänker på som underhållande. Men faktum är att de också kan vara lärorika och utvecklande. Idag är spelindustrin stor och många har egna idéer och programmerar för skojs skull. Men så finns det även de som utbildar sig inom ämnet och de som arbetar med det.
Eftersom att det är en snabbt växande industri kan det vara svårt att hänga med i svängarna. I den här artikeln får du mer information om spelutveckling.
Om spelutveckling
Kort sagt är spelutveckling ett samlingsbegrepp för de yrkestitlar som på olika sätt arbetar med att ta fram digitala spel. Det kan vara både datorspel såväl som tv-spel och andra typer av digitala spel. Det finns främst tre olika områden inom spelutveckling för betting utan svensk licens vilka är programmerare, grafiker och designer. I vissa fall kan man jobba med alla tre områden om det är ett mindre spelföretag. Men på de större företagen delas de olika områdena upp.
Designern är lite som en projektledare. De jobbar med att ta fram nya idéer för spelet de vill ta fram och därefter dirigerar de olika arbetsuppgifterna vidare.
Grafikern är den som står för allt det grafiska i spelet, alltså allt du kan se. De är till exempel de som tar fram de olika spelkaraktärerna och deras utseende utefter designerns önskemål.
Programmeraren är den som jobbar med kodspråk för att spelet ska bli så som designern önskar.
Förutom grafiker, designer och programmerare är även animatör ett eget yrke inom spelutveckling. Animatören är den som ser till att spelets animationer fungerar bra, är häftiga och bidrar till en positiv spelupplevelse.
En stor industri
Dataspelsindustrin är idag väldigt stor och den fortsätter att växa. Idag finns det både mindre och stora bolag som på olika sätt jobbar med att ta fram data- och tv-spel. Några exempel på svenska bolag är G5 Entertainment, Starbreeze, Star Vault och Paradox Interactive. Några exempel på internationella spelbolag är Activision Blizzard, Electronic Arts, Take-two Interactive Software och Ubisoft Entertainment.
Mellan år 2014 och 2020 anställdes över 3000 nya medarbetare i spelbranschen. Idag utgör dataspel 4,1 % av Sveriges export. Idag tjänar en spelutvecklare mellan 42 000 och 46 000 kronor i månaden.
Viktigt med utbildning
Men att jobba med spelutveckling är svårare än vad man kan tro. För att du ska få de kunskaper som krävs behöver du gå en utbildning om du vill få jobb inom spelbranschen.
Det finns flera vägar att gå om du vill utbilda dig för att i framtiden jobba med spelutveckling. På högskolor och universitet kan du välja att läsa en master eller en kandidatexamen. Dessa utbildningar sträcker sig oftast under 3-5 år och ger dig bra utbildning inom spelutveckling oavsett vad du senare vill nischa in dig som. Det finns många bra program att välja bland på olika skolor runt om i Sverige. För att komma in på en högskola eller ett universitet krävs det att du har bra betyg då det är deras främsta utgångspunkt vid intagningen.
Förutom att du kan läsa på en högskola eller ett universitet så finns det även bra utbildningar på yrkeshögskolan. Där är utbildningarna mellan 1,5 och 3 år. Dessa utbildningar är mindre teoretiska och du kan välja att gå dem på distans. Dessutom är chansen större att du kommer in på den önskade utbildningen eftersom yrkeshögskolor även går på arbetsprover du lämnar in med din ansökan.
Är du ung och ska välja gymnasium kan du gå teknikprogrammet som ger dig grundläggande utbildning. Men efter gymnasiet behöver du alltså läsa vidare för att du ska få anställning inom spelindustrin.
Även fast utbildningen är lång och konkurrensen hård så är det värt det eftersom framtidsutsikterna ser väldigt lovande ut. Dessutom är det bara bra om du har ett intresse sedan innan och har provat dig fram en del inom exempelvis programmering och är delvis självlärd.